Gözlük reçetelerinin geçerlilik süresi 10 iş günü olarak belirlenmiştir. Muayene sonrası verilen gözlük reçetesinin geçerlilik süresi içerisinde mutlaka gözlüğünüzü temin etmeniz gerekmektedir. Eğer 10 iş günü içerisinde reçetenizle gözlüğünüzü almazsanız, reçetenizin süresi geçmiş olacağı için muayene ve reçete işlemlerinizi tekrarlamanız gerekecektir. Tarihi geçmiş bir reçete ile optik gözlük ya da lensinizi satın alamazsınız.
SGK Gözlük Desteği
Göz doktorunuz tarafından yazılan gözlük reçetesini 10 iş günü içerisinde kullanma hakkına sahipsiniz. Devletin optik (numaralı) gözlükler için sağlamış olduğu SGK desteği, sadece bu 10 iş günü içerisinde geçerlidir. Bu destek yalnızca numaralı (optik) gözlükler için geçerli olup, güneş gözlüğü alımlarında kullanılamaz.
SGK desteğinden yararlanma hakkınız, her 2 yılda bir çerçeve ve cam hakkı olarak yenilenir. 2 yıldan önce gözlük camı yenileme hakkınız, yalnızca bu süre zarfında yapılan muayenelerde gözlük numaranız değiştiyse mümkündür. Muayenenizde cam numaralarınızın bir önceki muayeneye göre en az 0,50 diyoptri değişiklik olması gerekmektedir. Bu durumda süreç yine aynı şekilde ilerler ve gözlük reçetesi geçerlilik süresi olan 10 iş günü içerisinde, SGK hakkınızı da kullanarak gözlük camı satın alabilirsiniz.
Özel Gözlük Reçetesi ve Lens Reçetesi Geçerlilik Süresi
Optik numaralı gözlük reçetesinin yanı sıra, göz doktorları uygunluk ve tercihinize göre lens reçetesi de yazabilirler. Lens reçetelerinin geçerlilik süresi, SGK (Resmi) gözlük reçetelerine göre daha uzundur ve bir yıl boyunca geçerliliğini korur. Lens reçetelerinde son kullanma tarihleri mutlaka belirtilir. Lens reçetesi geçerlilik süresi sona erdiğinde, reçetenizi yenilemeniz gerekecektir.
Yürürlüğe giren bu düzenlemelerle, gözlük ve lens reçetelerinin geçerlilik süreleri netleştirilmiş ve kullanıcıların bu süreler içinde gerekli alımları yapmaları sağlanmıştır. Reçetelerin geçerlilik sürelerine dikkat ederek, muayene ve alım işlemlerini zamanında gerçekleştirmek önemlidir.